DİYARBAKIR / ÇERMİK - Çermik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ ALANI

ALAN HAKKINDA

Güzellik ve saç bakım hizmetleri alanı altında yer alan saç bakımı, cilt bakımı, vücut bakımı ve makyaj dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Alanın Altında Yer Alan Dallar

1- Cilt Bakımı ve Makyaj

2- Kadın Kuaförlüğü

3- Erkek Kuaförlüğü

Okulumuzda kadın kuaförlüğü dalı olarak eğitim verilmektedir. Alanımızın 2 adet atölyesi bulunmaktadır.

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI

Meslek liselerinin Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri alanından mezun olanlar"Yükseköğretim Kurumları Sınavında" (YKS) başarılı ise lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili programlarına devam edebilirler. Mezun olan öğrencilerin ek puanları ile yerleşebilecekleri ön lisans programları da mevcuttur.

Kuaförlük mezunu olan kişi, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı olan halk eğitim merkezlerinde, mesleki eğitim merkezlerinde, meslek liselerinde, ustalık ve usta eğiticilik belgelerini almak şartıyla sözleşmeli usta eğitici olarak öğretmen gözetimde görev alabilirler. Özel kurum ve kuruluşların kuaför salonlarında, tiyatro ve TV stüdyolarında ve kendilerine ait iş yerlerinde çalışabilirler.

YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI

Güzellik Ve Saç Bakım Hizmetleri

Öğretim Programları

Öğretim süresi

ÖNLİSANS

Saç Bakım ve Güzellik Hizmetleri

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler

İşletmelerde Mesleki Eğitim ve Staj

SİGORTA

Öğrencilerimiz mesleki eğitim uygulamalarını, işletmelerde mesleki eğitim ve stajla yapmaktadır. Anadolu meslek programı öğrencilerinin 12. sınıfta 3 gün alanlarına uygun olan işletmelerde staj eğitimini yapmaktadır.

Sigorta İşlemleri ile İşletmelerde Beceri Eğitimi, Staj Ücreti

Öğrencilerimizin güven içinde eğitimlerine devam etmesi ve oluşacak herhangi bir olumsuz durumda mağdur edilmemesi amacıyla  10, 11 ve 12. sınıfta iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanmaktadır.

Sektörün arzuladığı nitelikli iş gücünü yetiştirmek ve sektörün mali yükünü azaltmak amacıyla, işveren tarafından mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu öğrencilerine asgari ücretin en az % 30'u tutarında ücret ödenmektedir. Örneğin, 2020 yılı asgari ücreti için öğrenciye ödenen en az ücret 631 TL olarak hesaplanmıştır. İşletmede mesleki eğitim veya staj yapan öğrencilere 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu gereği asgari ücretin 1/3 kadar ücret ödenir. Stajın okulda yapılması durumunda herhangi bir ücret ödenmez.

İŞKUR İşbaşı Eğitim Programlarından Yararlanma ve KOSGEB Desteği

Türkiye İş Kurumu tarafından 15 yaş ve üstü bireylere sağlanan işbaşı eğitim programlarından  öğrenim gördüğü meslek hakkında bilgi, beceri ve görgüsünü artırmak isteyen mesleki ve teknik Anadolu lisesinde öğrenim gören öğrencilerimiz yaz tatillerinde faydalanabilmektedir.

İşbaşı eğitim programına katılan öğrenciler için ücret verilmektedir. Ayrıca iş kazası ve meslek hastalıkları ile genel sağlık sigortası prim giderleri sağlanmaktadır.

Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Mezunlarına Verilen Haklar ve Düzenlenen Belgeler

Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Programlarından mezun olanlara;

Mezun oldukları Anadolu Teknik veya Anadolu Meslek Program türünün ilgili alan ve dalında diploma (MTAL)

İşyeri açma belgesi

Ustaöğreticilik belgesi

EUROPASS belgesi